TR-21 MULTIREC

 

21 csatornás többfunkciós villamosenergia minőség mérő műszer, jelanalizátor.

DSC04137.JPGA TR21 MULTIREC mérőberendezés alapvetően villamos hálózatok jellemzőinek (fe- szültség, áram, teljesítmény, harmonikusok, flicker ), mérésére- hosszú idejű regisztrációra, tranziens folyamatok mérésére, a mérések kiértékelésére alkalmazható. A berendezés az MSZEN50160 szerint méri a hálózati jellemzőket, 0.1% teljes hibával.

A műszer jeleket fogadó része 19”-os rack rendszer. A jeleket fogadó analóg fiókok cserélhetők a mérendő jel típusának nagyságának megfelelően. A fiókokon négy méréshatár van, a méréshatárok 1 dekádot fognak át (Pl. 1V-2V-5V-10V), szoftverből állíthatók.

A fiókok típusai:

A bemenetek potenciálfüggetlenek, 3700 V-ra szigeteltek, frekvencia átvitelük dc-200 kHz.

DSC04138.JPGA digitális bemenetek kétállapotú jelek fogadására alkalmasak egyrészt regisztrálás, másrészt a mérés indítása céljára. Egy bemeneti egység 4 digitális bemenetet tartalmaz és a digitális bemenetek a fiókhelyek bármelyikében elhelyezhetők. Az azonos bemenő fiókban lévő bemenetek közös negatív ponttal rendelkeznek, a különböző fiókok negatív bemeneti pontjai egymástól és a védőföldtől galvanikusan függetlenek.

 

Specifikáció:

A műszer ipari számítógépet tartalmaz, melyen Windows XP embedded operációs rendszer van. A számítógép használata érintőképernyőn illetve az USB portokra csatlakoztatott egérrel, billentyűzettel lehetséges.

A számítógép jellemzői:

 A műszerhez tartozik egy GPS is, 6 méteres kábellel, és 10 méteres hosszabbító kábellel.

DSC04140.JPG

A mérendő jeleket fogadó kártyák beállításai, a jelek különböző szempontú méréseit, feldolgozásait a TR-21 program teszi lehetővé.

A mérések kezdetekor a mérő fiókok inicializálását, a mérendő jelek méréshatárainak beállítását kell elvégezni, amit segít az időfüggvények, a fazorok megjelenítése.

ansetup.bmp

A mérési lehetőségek:

·         A regisztrációs mód a legösszetettebb mérési üzemmód. Folyamatos mintavételezés folyik periódusonként 256 ponttal. 50 Hz esetén 12800 Hz-es mintavétel. 10 peiódusonként minden FFT-zi a program a jeleket, majd a megadott ideig (Averaging time) átlagolja az megadott módon (Averaging type). A 10 periódusokból, ha nem folyamatos, 200 ms-os átlagolási idő van megadva, 3 másodperces átlagokat képez, majd szükség esetén a megadott ideig átlagolja a 3 másodperces átlagokat, és a spektrumok átlaga kerül tárolásra. A trigger feltételek teljesülése esetén a megadott előidővel (Pretrigger time), megadott hosszúságú (Recording time) tranziens jelalakok is tárolásra kerülnek.  A mintavételezett jelekből kisebb frekvenciájú jelet (1600 Hz) képez a program, ami alapján flickert is mér. Közben félperiódusonként RMS-t számol, és feljegyzi a feszültségcsökkenéseket (Dip) és a feszültségtúllépéseket (Swell). A szintek a névleges feszültség százalékában állíthatók be. Az adott szintek átlépése esetén tárolódik az esemény időpontja,  melyik  csatornán történt, illetve, hogy mennyi ideig tartott az esemény. A mérési eredmények (harmonikusok, flicker, dip) a Harmanal for Windows programmal értékelhetők ki.

·         meassetup.bmp

 

Referenciák:

TUV Reinland INterCert Kft.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Miskolci Egyetem
Áramszolgáltatók (MVM Rt, ELMÛ Rt, ÉDÁSZ Rt, ÉMÁSZ Rt, DÉDÁSZ Rt)
MÁV
MAVIR
Montenegro: Niksic Steel Work
Sweden: Swedish Transmission Research Institute, Vattenfall AB
Chile: Catholic University of Chile, Santiago, Chilean utility companies (Rio Maipo SA, Chilektra SA, Chilquinta SA)

 

Leírás: http://www.rst.hu/download/TR21man.doc